Wednesday, October 19, 2011

Sebab Mengapa Orang China Tidak Membantu Budak 2 Tahun Yang Dilanggar Van


Video budak lelaki dua tahun yang telah dilanggar dua kali di China telah mendapat liputan yang luas di media tempatan di negara kita.. Bukan sahaja di tv dan akhbar, malahan di facebook dan blog juga, berita tersebut disebarluaskan.. Masing masing menyuarakan perasaan simpati serta menyalahkan manusia yang lalu lalang--kelihatannya seperti nampak budak tersebut dilanggar namun tidak MEMBANTU!!! Untuk pengetahuan korang, itulah situasi sebenar di negara China.. *Kalau tak faham bahasa Sarawak, sila baca komen di bawah post status ini..*


So, bersyukurlah korang berada kat Malaysia ni dan menjadi warganegara.. Budaya tolong menolong itu sangat tinggi.. Jangan kita asyik tak puas hati dan berbalah sesama sendiri.. Lepas tu kritik itu kritik ini, tunjuk sana salah, tunjuk sini salah.. Yes, memang betul kita punya hak bersuara tapi gunalah cara yang betul.. Bukan dengan melemparkan kata kata kesat.. Oh ya, terbaru! Budak yang dilanggar itu dikatakan telah meninggal dunia tengahari semalam.. :(



* Serius, aku tak sampai hati tengok video ni memula.. Tapi bila ramai sangat share, sampai kat ofis pun orang bercerita, aku terpaksa tonton jugak!!! Part van tu nak hampiri budak tu, aku dah pejam mata.. Astagfirullahalazim..

17 Komen Orang Bijak:

merahitujambu said... Reply To This Comment

ko igt kau paham sgt bahasa ibunda ko tu ke??adeh..bebelit lidah nk baca..naisb laa pahm sikit2..ahahaha..tapi negaa diorg memang cmtu...tp sanggup diorg cmtukan

Cik Bunny said... Reply To This Comment

sik sangka ada budaya cam tok. mun cam ya susah mok salahkan org lalu =.=

nabilah_2908 said... Reply To This Comment

yupp...masa singah blog Obefiend pun ada cerita tntg ni... :)

mas saari said... Reply To This Comment

macam nilah jadi bila undang2 mengatasi segalanya... hilang sikap perikemanusiaan!!

HEROICzero said... Reply To This Comment

seronok tengok mereka yang emosi .


*kita bukan hidup dalam sisi kita saja . cuba pandang sisi hidup orang lain juga . =)

YB Raz said... Reply To This Comment

rasa cam nak langgar orang hehehe

chegu abbas said... Reply To This Comment

nak share kalau tak keberatan..

Puan tia said... Reply To This Comment

hai saya amik entry ni tp saya edit balik..n last fb status kata dia sudah meninggal pon saya amik...tq!

Puan tia said... Reply To This Comment

hai saya amik entry ni tp saya edit balik..n last fb status kata dia sudah meninggal pon saya amik...tq!

Puan tia said... Reply To This Comment

hai saya amik entry ni tp saya edit balik..n last fb status kata dia sudah meninggal pon saya amik...tq!

MerLe said... Reply To This Comment

hri ni bljr bhs baru..hehe,,nsib bek bleh paham jugak sikit2...

pape pun..syukur jd warga Malaysia... wlaupun berlainan bangsa, bhs & agama, msih ada semangat tlg menolong dlm diri.. alhamdulillah...

*sy pun tak tgk lg..dgr citer je..x sanggup...*

MiMiEy :) said... Reply To This Comment

x berapa nak paham apa yg ditulis.
hehe.
tp mmg kesian tgok bdk yg masih kecik kena langgar macam tu.
nasib baik kat malaysia x macam tu

ima said... Reply To This Comment

owhh. cmtue upenya. bila undang2 kuasai manusia.

MR. SYAH said... Reply To This Comment

wow.. mcm tu skali.. aku pun xtgk lgi video ni tp bila dgr org heboh aku dh bleh agak mcm mana eksiden ni berlaku.. alhamdulillah budaya malaysia bukan mcm tu..

cik yuki said... Reply To This Comment

aku ta mampu nak tonton kali kedua or bincang sekali lagi :( sedih yang teramat sgt . .

syukur la idop di Malaysia . . wlpn org motor tu jatuh tergolek luka sikit2 tp berpuluh rkyat berhenti/memperlahankan kenderaan semata - mata utk m'bantu/gatal busybody . . dn mereka m'dapat maki hamun sbb punca mslh lalu lintas . . jadi, aku ambil iktibar ni utk lebih positif klo jln jam . . at least, ad y tolong lelaki tu sbb fmly dia tgh menunggu di rumah . . alhamdulillah . .

YanaMIB said... Reply To This Comment

aku pn dipaksa tgk oleh ujang..haha..erm mmg nmpk van tu berenti masa terlanggar kali pertama..pehtu mcm dgn sengaja nya dia langgar lg dgn tyr blakang..mmg dia nk bg bdk tu mati..hurmm aku prefer lg rakyat mesia yg prihatin..biar la terlebih prihatin pn..dpd xprihatin lgsg =(

fara said... Reply To This Comment

Translate komen dpd pix :
Aku ada kawan org China(bapanya org China,ibunya org Sabah). aku tanya sendiri dgn kwn aku tu kenapa budak 2 tahun yg kena langgar tu xda org yg mahu tolong. Then,kwn aku ni kata,itu mmg budaya di sana,bkn tak nak tolong,tp,sekali kau dah tolong,itu bereerti kau bertanggungjwb sepenuhnya ke atas mangsa. kalau dibawa ke hospital pun,perkara pertama yg mereka akan tanya,Siapa yg akan bayar. kalau xda siapa bayar(walaupun kau x mampu) sbb bg mereka,kalau ko tak mampu,jgn tolong. pernah sekali,kwn aku ni nampak budak accident kena langgar motorsikal,dia mau tolong tp ditarik oleh bapa dia dan bapa dia kata "This is China,dont help people you dont know or else you will get into trouble." Dan di China juga,kau lebh baik langgar org sampai mati jd kau hanya perlu bayar kos pengebumian shj,tp kalau yg kau langgar tu tak mati,lebih susah lg sbb kau mesti sara dia seumur hidup mangsa tu. Itulah sbb kenapa van dlm video tu dia langgar sekali lg budak tu dgn tayar belakng dgn harapan budak tu mati. Sedih ada budaya mcm ni. ( Fakta benar dan diakui oleh org China sendiri )