Tuesday, March 20, 2012

Review : Kopi Bukan Sekadar Minuman


Alhamdulillah.. Buku kopi sudah pun aku miliki secara percuma dari Encik Amir Muhammad--Editor #Kopi!!! Walaupun harga buku ini mungkin tiada nilai bagi sesetengah orang, tapi tapi tapi.. Ianya boleh menjadi seperti RM1500 kalau kau dalam kategori kais pagi makan roti marie, kais tengahari makan mee maggi..

Buku Kopi merupakan cerita pendek--cerpen yang dihasilkan oleh 19 tangan yang berbeda sentuhannya, gayanya serta rasanya.. Paling penting, kopi ini memang macam dadah!










Sebentar! Kalau dilihat pada penagih yang telah menyuntik jarum pada anggota badannya, pasti kemudian dia tenang, rebah dan lena buat seketika..

Memang benar kopi buat kita rasa menagih untuk tahu cerita di setiap helaian itu dan terus ke helaian lain dengan kisah lain pula, tapi berpaksi pada cecair pekat perillis..

Kalau dibelek satu demi satu dalamnya, ternyata di pengakhiran kita mendapat kepuasan.. Betul! Baca sampai habis.. Cerita pertama dari Jejaka Anggun atau nama penanya Shaz Johar memang buat kita rasa kena pukau dan jari mula menampakkan ketidaksabaran yang tinggi untuk melihat muka surat di sebelah, seterusnya, di sebelah lagi, seterusnya lagi, lagi dan lagi.. Ok, tamat!

3 cerpen pilihan aku adalah.. "Kopi Percik" karya Amal Hamsan, "Barista Cinta" ditulis oleh Shafaza Zara Syed  Yusof dan "Malam, Di Meja Tempat Kau Terlentok" hasil  Hafiz Hamzah.. Ini cuma apa padanya aku ya!













*Balik kerja tadi lewat.. Jam 7 lebih.. Ok, jom tido..

15 Komen Orang Bijak:

manggosteen said... Reply To This Comment

Buatkan kopi utk aku 1.

Aida Azryn said... Reply To This Comment

karok lagu kopi dangdut jom? ahha. :P

YB Raz said... Reply To This Comment

aku selalu baca cerita Tok Rimau..

merahitujambu said... Reply To This Comment

maca novel ke??

d_tieah said... Reply To This Comment

@manggosteen
Nak rasa kopi kangkang meh lah.. Hahaha..

d_tieah said... Reply To This Comment

@Aida Azryn
Jom! Konfem suara aku hebat lagi kan.. Hahaha..

d_tieah said... Reply To This Comment

@YB Raz
Hahaha.. Tak best!

d_tieah said... Reply To This Comment

@merahitujambu
Bukanlah.. Makan!

pizli said... Reply To This Comment

Wah kena cari ni.. Saya prefer cerita2 pendek mcm ni.

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said... Reply To This Comment

Terima kasih sudi baca!

:)

d_tieah said... Reply To This Comment

@pizli
Abg cari kat events buku sebab takde jual kat kedai buku.. Dan penjualan o9 pun dah sold out..

d_tieah said... Reply To This Comment

@♛ LORD ZARA 札拉 ♛
Sama2..

FaizalSulaiman said... Reply To This Comment

Terima kasih kerana membaca KOPI:)

Amal Hamsan said... Reply To This Comment

Terima kasih. :)

Aimi said... Reply To This Comment

wah, ni salah sorang pemilik bertuah ni.