Tuesday, February 01, 2011

Berita : Lagi Isu Krisis di Mesir

If you know anyone in Egypt, please pass this on to them:

To bypass government blocking of websites, use numerical IP addresses:
Twitter ”128.242.240.52”
Fb ”69.63.189.34”
Google ”172.14.204.99”

A French ISP offers free dial up internet access:
+33 1 72 89 01 50
Login username+password: toto.

Please pass this on and share.
Untuk membuat panggilan ke Mesir, sila guna telefon rumah dengan memasukkan kod 002, seterusnya nombor telefon bimbit si pemanggil..

Sebagai rakyat Malaysia aku bangga sebab ramai yang prihatin tentang isu rusuhan anti kerajaan yang meminta Hosni Mubarak melepaskan jawatan yang telah dipimpinnya selama 30 tahun..
Sememangnya yang menjadi kebimbangan kita semua adalah rakyat Malaysia yang berada di Mesir dan ada di antaranya darah daging kita sendiri..
Ok, sama2 kita berdoa mudah2an mereka semua selamat pulang ke tanah air dan yang masih berada di sana, kita doakan semoga segala urusan mereka dipermudahkan dan keadaan mereka masih terkawal.. *Amin..
Update terkini boleh kita perolehi dari sini:

Bagi ibu bapa yang hendak membeli tiket buat anak juga boleh dapatkan info selanjutnya dari sini..

Update terkini tentang pelajar2 di Mesir dan pelajar yang telah selamat sampai ke Malaysia*

Aku hairan kenapa page ini pun wujud jugak! Tolonglah..
Kerajaan pun tak pernah nak lepas tangan dalam soal keselamatan rakyat dia lebih2 lagi di luar negara dan berdepan dengan masalah besar macam ni..

Platform untuk rakyat Malaysia berkongsi maklumat, aduan serta pendapat tentang isu di Mesir..
Tapi, tolong jangan nak salahkan kerajaan semata-mata..
Kadang2 percakapan kita tu akan menunjukkan kebodohan kita..

Ini yang aku suka.. *Peace No War!
Harap Hosni Mubarak bukak facebook dan baca ni.. Mintak2 ade jurubahasa yang tolong dia translate..

Di sini juga boleh dapat berita terkini sebab blog ini diwujudkan oleh pelajar Malaysia dari Mesir yang telah selamat sampai ke tanah air.. [KLIK SINI]

[Update 2/2/11, jam 9 pagi]
Kapal TLDM dijangka akan tiba 5 Februari di Mesir..
Kerajaan juga sedang berusaha untuk membawa kapal terbang Air Asia dan Mas ke Mesir..
Ramai pelajar Malaysia juga telah selamat sampai ke tanah air..

17 Komen Orang Bijak:

Muhamad Zaki Zafir said... Reply To This Comment

org ramai mrh sebab kerajaan kita masih menimbang nak hantar kapal sedangkan negara lain termasuk indonesia dh hntr kapal terbang dh utk selamatkn rkyt diorg.. :)

Hazirah :) said... Reply To This Comment

Ish takut, kan. Harap diorang kat sana semua selamat lah

CIK TOM said... Reply To This Comment

ya Allah lindungi la pelajar malaysia yg masih ada kat sana..sepupu cik tom pun study kt sn..perempuan plk tue..bmbg..hurm..

aliefcmoi said... Reply To This Comment

waaaa..nice one.harap2 ibu bapa kepada anak2 kat mesir ya baca entry ktk..semoga semua cdak selamat smpai malaysia..amin..

mR.sYaH said... Reply To This Comment

mcm2 page yg wujudkn..
aku harap semua pelajar2 malaysia selamat..

maCy said... Reply To This Comment

ade ta care na kol mesir free? adeh

HEROICzero said... Reply To This Comment

doa yg baik2 utk mereka. Semoga selamat semua. Ameen.

bidadarihijau said... Reply To This Comment

moga semuanya selamat~~makin truk krisis neh

Along Tapa said... Reply To This Comment

cerita pasal student kat mesir ni memang hot skang ni tieah..sebab kalo nak dikirakan, ramai student dan penduduk malaysia yang kije kat luor negara ada kat sana...sebab tu bila jadik krisis, jadik berita hot..

Gorengbaek - Kenapa kerajaan kena tukor desktop pegi laptop?

Hangit Habis dah - Mangsa terbaru...agak-agak sape?

d_tieah said... Reply To This Comment

Syah:
Tu lah pasal..
Macam2..

Faizal n Fashitah said... Reply To This Comment

Terok isu Mesir vs Mubarak tok. Kamek rasa, lamak gik krisis tok nak settle. Kamek nang hari2 ngekot perkembangan isu tok. Sebab byk kawan2 mek keja kat sinun...

YanaMIB said... Reply To This Comment

mmg tgh panas isu ni skrg..sape x syg anak kn..mesti la riso..aku harap cpt la perkara ni settle..sian tgk parents² sedey terkenang ank dorg kt sana =_=

princeduyong said... Reply To This Comment

kesian mereka...

sahromnasrudin said... Reply To This Comment

assalamualaikum..semoga mereka terus diselamatkan Allah SWT

d_tieah said... Reply To This Comment

Princeduyong:
Kan..

Muhd Aizie said... Reply To This Comment

selamat aku tolak offer belaajr kat sana dulu .
haha . percaya tak ?
silaa gelak .

kesiannn wei nasib dorang . politik punya pasal , rakyat jadi mangsa. ermm .

ni laa imej negara islam? orang barat sedang gelak jee tgk negara islam jadi mcam ni .

MIA said... Reply To This Comment

kami sedang menunggu bantuan. doakanlah.