Monday, February 28, 2011

Catatan #51 : Kita Sama-Sama Sombong!

Okokok.. Kisahnya begini.. Malam kelmarin, hari Sabtu aku ke rumah kawan aku untuk Majlis Pertunangan dia.. Tahniah aku ucapkan.. Memula tu aku ingat malas nak pegi tapi sebab dah lama sangat aku rasa tak jumpa dengan sorang lagi kawan aku ni, aku pun buat keputusan untuk menghadirkan diri..

Dipendekkan cerita, tengah aku duduk kat kerusi ni aku dapat satu mesej.. "Eksen org ya.. Huhu.." (Lebih kurang macam berlagaklah atau sombong..) Sumpah aku tak kenal siapa sebab tak keluar pulak nama.. Tapi aku dapat agak siapa yang hantar.. Aku tak balas pun mesej tu, abaikan je lah.. Kemudian, aku borak borak dengan kawan aku ni.. Dialog lebih kurang macam haa~

Kawan : Lama ko menghilang.. Ramai yang tanya..
Aku : Aku ade je kat rumah..
Kawan : Ko buat ape?
Aku : Takde pape..
Kawan : Kat facebook pun aku tengok ko takde.. Blog je aku tengok meriah..
Aku : A'ah.. Ko baca blog aku ke? *Blushing*

Lepas habis makan tu pulak, sempat lagi berborak.. Tetiba terkeluar topik pasal Zizan (bukan nama sebenar) Dan dialog lebih kurang camni haa~

Kawan : Eh eh, Zizan lah..
Aku : Biarlah..
Kawan : Zizan cakap kat aku, ko sekarang eksyen, sombong.. Tak nak tegur dia..
Aku : Ek? *Senyum sambil tunjuk mesej tadi*

Kesimpulan, sebenarnya masing masing pun sombong berlagak! Aku tak ambil hati pun.. Sebab? Ya ya ya, aku akui aku jarang nak tegur orang dulu.. Tapi layak ke kita nak cop seseorang tu sombong atau berlagak terus? Padahal sama sama ada mulutkan nak cakap.. Sama sama ada tangan untuk menyapa.. Kenapa kita tak tegur orang tu dulu? Kenapa nak tunggu orang lain yang tegur kita dulu? Mungkin orang tu tak perasan kita atau sengaja buat buat tak perasan.. Tapi itu lantak dia lah kan.. Jadi, tak perlu kot nak cakap orang tu, orang ni sombong ek.. Sedangkan kita boleh jadi yang pertama tegur dulu sebelum kita bagi tittle sombong atau berlagak kat orang.. *Tapi aku tak suka! Serius!*

SOMBONG atau BERLAGAK boleh jadi bila mana kita betul betul dah tegur orang tu, tapi orang tu boleh pulak buat muka seposen tengok kita.. Jangan kata nak tegur balik, senyum pun tak..
 *Itu pemahaman aku!*

pssssttt : Sebenarnya Zizan (bukan nama sebenar) adalah ex aku yang couple dalam sebulan setengah gitu je.. Aku pernah cerita dalam entri Catatan #31 : Jawapan Jujur.



25 Komen Orang Bijak:

BRO_MONDAY said... Reply To This Comment

miss dhatie : ai x sombong, dan ai x suka cakap oram sombong...sebab ai suka bekawan...koh koh koh

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1.New Entry "SAYA SOKONG VLOGGER MALAYSIA"
2.New Entry "SELESAI SUDAH, FUH~ LEGA RASA HATI !!!"

Ujang9897 said... Reply To This Comment

=)

aku belum lagi pernah nk buat entri mcm ni...asyik merepek jer..

nanti nak buat juga la entri mcm ni..

SyafiqRidhwan said... Reply To This Comment

haha. certain orang memang begitu :)
sombong disalah erti.

lavender harum wangi said... Reply To This Comment

hahaha, kalau ada mood aku tegur la.. member2 pun ramai kata aku sombong~ erk, kalau dia im aku, aku layan pun kata sombong jugak~ mcm2.. =.="

manggosteen said... Reply To This Comment

huh..pandai ke orang sombong buat belacan?akakkaa

YanaMIB said... Reply To This Comment

yep pendpt aku sama ngan ko lah..klu dh tego tp tetiba pekak badak ke hape mmg logik utk dicop sombong..huhu~

Bobo said... Reply To This Comment

haha..xbaik sombong2...klu sombong2 pon xdpt pape untung pon..klu peramah @ bg senyuman aje pon dah kira sedekah...=) <----nasihat dr org yg sombong..haha

si pembawa sinar said... Reply To This Comment

emo...hahahaha..
wish luck for me..tarian kalah..huhuhu...
tp adik2 menang...
tgu nasyid lak ek...

nabilah_2908 said... Reply To This Comment

betul juga tu...apa la salahnya kalau dia mula tegur dulu...

sy...selalu sngt org kata sy ni sombong...padahal kenal pun tak...

tak kenal..maka tak cinta... kan..? :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MASAK APA ?

specky gurlz said... Reply To This Comment

biasalah manusia selalu buat kesilapan

Along Tapa said... Reply To This Comment

bagusla kalo awek sombong...barula ada potensi jadik bini yang baik...ko rasa???ahaks...


Gorengbaek - Kenapa Along Tapa sorokkan identiti....

Hangit Habis dah - Sikit-sikit complain...jalan keluor mana???

Kerat Senget - masturah idrus

paan sabri said... Reply To This Comment

kadang2 orang orang yang pemalu macam aku pon disalah erti sbg sombong.. tapi kalo nk melebih2, org ckp kerek la, market la, macam tu pulak kan?

dalam banyak2 hari, kenapa sabtu tak best?

echah mashuri said... Reply To This Comment

HAHAH.samelah ak.kdg2 ak takut nk tgur nnti org ckp ak terlebih peramah ke apa.tgur salah.xtgur salah.hehhehe

ima said... Reply To This Comment

bia la tieah die nk kata ko smbong. tp kan ak rasa kan, dia suka ko la. die bg msg, ko xreply. aishhhh. ko saja jual mahal. hihihi ;p *larikkkkkk

eqbalzack said... Reply To This Comment

salam...ada kesempatan berblogwalking mlm ni...abg eq dah follow d hatie k...

mR.sYaH said... Reply To This Comment

aku mmg jenis klu org tak tegur aku dulu mmg aku senyap tapi klu org tu trgur mmg aku layan dulu r.. xleh r nk cop sombong klu dia pun tak tegur kita dulu.. sama2 sombong.. baru fairkan..

faiz said... Reply To This Comment

aku ramai gak org pggl sombong sebab jarang tegur org..heheh

Cik Aien said... Reply To This Comment

well, aku pun xramah sangt. sbb tu aku xtegur orng. tup tap, org cop aku sombong.. layan kan ajee

aLieF si Muncung ManiS said... Reply To This Comment

alief selalu jumpa orang macam ni..alief tegur dan senyum kat dia..lepas tu dia buat muka tak layan..okay...buat malu alief je tegur kalau teguran alief tak dilayan..honestly,alief tak suka orang macam gini..

Firdaus Kasim said... Reply To This Comment

pernah tengok x video dont judge too early.. org suka tgk pada fizikal sbb nmpk.. tp dalaman org x reti nk menilai

d_tieah said... Reply To This Comment

Ima:
Ish, tolonglah..
Sejarah mungkin tak kan berulang kot..
Opsss..

ima said... Reply To This Comment

sejarah mungkin takkan berulang?
waaahhh.
menarik.
sila cecite cecite.
haha

Alinkiwi said... Reply To This Comment

dun worry..saya tak sombong...huhuhu

http://akubloggertegar.blogspot.com/2011/02/segmen-im-not-single.html

Gen Fujita said... Reply To This Comment

"SOMBONG atau BERLAGAK boleh jadi bila mana kite betul2 dah tegur orang tu, tapi orang tu boleh plak buat muka seposen tengok kite"

Ya! Tepat sekali benda ni. Istilah sombong atau berlagak lebih berujuk kepada reaction atau response, bukan tindakan pre-emptive atau initiation.

siketot said... Reply To This Comment

ak pnh ad knl sesorg tu,sjak dye kje dn smbg bljr dye sombong dgn ak.... tgor pn dh x kt fb.....klw ak msg lgsg x blas...ak x thu npe dye jdi smbg sjak smbg bljr,mkin ak x sesuai kot kwn dgn dye tu...hhuhu