Monday, July 19, 2010

Catatan KeempatBelas : Renungan Bersama

Dari satu lagi artikel yang ditulis oleh Zaharuddin..
Melalui harian metro kalau tak silap..
"Dosa dalam facebook"
Masya Allah..

5 penghujahan sudah cukup membuka mata kita..

Pertama - Mendedah keaiban suami atau isteri di facebook
Luahan perasaan si suami atau si isteri dlm facebook..
Memang berlaku..
Pada awal tahun ini, banyak blog dok cita pasal fb Hani Tarmizi.. Btul tak?
Mengutuk dia.. Macam2..
Salah satu masalah rumah tangga la ni..

Kedua - Terlebih gambar
Gambar yang berlebihan..
Aku mengaku, aku pun sama..
Tapi yang menyedihkan bila tengok fb kwn2 ni..
Gambar berseronok di kelab2 mlm..
Si perempuan ni merokok.. Ada plak minuman keras kat ats meja..
Gambar bercium.. Berpeluk..
Bangsa kita tu.. Seagama..
Maaf kalau ada yang terasa..
Tapi inilah hakikat..
Korang rasa bangga ke pamer gambar camtu?
Aku sungguh tak berkenan..
Mamat yang aku suka tu, yang aku gle2kn sgt tu..
Pun ade gak gambar yang agak berlebihan ni!
Kalau gambar yang baik, elok.. Tak kesah..
Skali lg aku mohon maaf..
Aku tak cakap gambar2 dlm fb aku mantap..
Tapi kalau dah sah2 pic korang tu 18sx..
Sedarlah wahai kwn2 ku..
Ingat status married with *** korang kt fb tu telah menghalalkan perbuatan korang ke?
Malu lah sikit.. Kalau mak bapak korang tengok pic tu..
Aku rasa mau masok hospital kot kena serangan jantung..
Astaghfirullah al'azim..

Ketiga - Muat turun gambar untuk simpanan dan tatapan       
Copy + paste gambar orang lain utk simpanan peribadi..
Ini lagi perbuatan yang aku tak berkenan juga..
Aku alami satu pengalaman yang mematangkan aku bila bercakap soal gambar ni..
Maaf ye kepada yang terase..
Kalau boleh janganlah buat fb dan guna gambar orang lain..
Menyamar ntah pape..
Lelaki jadi pompuan.. Pompuan jadi lelaki..
Malas nak cite pjg tapi harapnye yang sdg buat benda ni.. Stop lah..
Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga..
Namun di sebalik kejadian itu, ade hikmah yang tersembunyi..
dari situ juga aku kenal mamat yang aku cinta sekarang ni..
Hehe..
Tolong ok.. Zaman semakin canggih ni..
Hati2 dgn gambar korang..
Takut nanti proses makeover dilakukan.. Edit m'edit ni..
Super impose yang paling menakutkan..
Pvt kan album korang dlm fb tu..

Keempat - Tandakan gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat
Tagged photo tanpa izin.. Dan pic lame yang dedahkan aurat..
Yelah, sekarang korang dah b'tudung, dah kawen..
Tup2.. kawan upload pic korang zaman remaja dolu2..
Hambek kau.. Wat malu je..
Tapi sesetengah org dia suke..
Jadi bahan gelak ketawa..

Kelima - Mengutuk diri sendiri dan kebaikan
Aku tak tau nak komen ape..
Ape yang aku faham melalui penulisan ustaz Zaharuddin adalah..
Dia maksudkan sepertimana yang keempat tu..
Apabila masuk alam pekerjaan dan perkahwinan misalnya..
Wanita selalunya akan mengalami tranformasi diri..
Sama ada dr segi pakaian, make up atau sebagainya..
Jadi, bila kawan2 upload pic lame..
Yang di tagged itu akan komen macam2 pasal dirinya yang sudah berubah..
Komen2 itulah yang dikatakan mengutuk diri sendiri..

Sekian..




7 Komen Orang Bijak:

si[jari] telunjuk said... Reply To This Comment

yup...perkara yg harus diamek beratkan....mekasih for remind

BeaN MorENo said... Reply To This Comment

tapi kadang2 kita tak sedar

LyNn HaMzAh said... Reply To This Comment

huhuhu...
mcm lynn pun terlibat juga...
tq sebab share info nie...

AishaDIYanything said... Reply To This Comment

ooo cam tue ker.... baru tau... jom semua.. jgn wat cam tu erk...

Zulfahmi Abidin said... Reply To This Comment

betul tuh.and fahmie da bosan dah main FB,..blogging lagi best..happy blogging.stop facebooking...


Entry terbaru Fahmie:
¶ My 100 wishes
¶ Lokasi Pergambaran Transformers
¶ Muka Cantik Soalan Bodoh Yang Ditanya
¶ Gambar Itu Haram

Affan Ruslan said... Reply To This Comment

betul2, ramai gak skg org ni dedahkan aurat, even dlm blog.
Letak header seksi2 dgn contest pelik2 lagi, pertambahan blog/website tntg artis. mmg memualkan.

sweetsal said... Reply To This Comment

kadang2 kita selalu buat silap..kita terlupa dan leka..sama2 lah kita beringat..