Friday, August 06, 2010

Catatan #22 : Jangan Mengeluh

Hari ini Jumaat terakhir kita dalam bulan Syaban 1431 Hijrah..Jumaat depan kita dalam bulan Ramadhan yang mulia..So, entry aku kali ini tentang diri kita sendiri..Yang selalu mengeluh dan tak pernah nak bersyukur..Aku baca artikel ini dari iLuvislam..
Dihantar oleh ratu_imtihan.. (Aku pun tak kenal.. Ratu Elizabeth kenal la)


Kita bertanya: Kenapa aku diuji?
Al-Quran menjawab:

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan "kami telah beriman (I am full of faith to اللهِ)" Sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya اللهِ mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."

-Surah Al-Ankabut:Ayat 2-3


Kita bertanya: Kenapa aku tak dapat apa yg aku idam-idamkan?
Al-Quran menjawab:

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, اللهِ mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"

-Surah Al-Baqarah:Ayat 216


Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?
Al-Quran menjawab:

اللهِ tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

-Surah Al-Baqarah:Ayat 286


Kita bertanya: Kenapa rasa frust?
Al-Quran menjawab:

 " Janganlah kamu bersikap lemah. Dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."

-Surah Al-Imran:Ayat 139



11 Komen Orang Bijak:

Along Tapa said... Reply To This Comment

Al quran tu satu guide book hidup kat dunia...guide book yang paling lengkap...jadik, takde sangkal2 lagi la ek??

Blog nostalgia budak Muor - Kegembiraan waktu tidur...

Nashays said... Reply To This Comment

thanks dear..rasa bersemangat lepas bace entri nie

ash_asrah said... Reply To This Comment

yaaa..memberi iktibar pada ash yg selalu mengeluh nie...;>

Cute MuM said... Reply To This Comment

memberi makna post nie.. TQ2..

LuVidA^^ said... Reply To This Comment

good one...

cik shabah said... Reply To This Comment

nice tazkirah untuk ari jumaat yg mulia ni =)

diraja22 said... Reply To This Comment

tq, kerana ingat mengingati sesama insan..

A person on Earth said... Reply To This Comment

Mmg betol....

sugar2 kapas strawberry said... Reply To This Comment

yeah..Allah xkn bebankn kita dgn ape yg kita x mampu :)

s h e e said... Reply To This Comment

hurm...sy selalu rase frust dan terfikir...kenapa sy diuji sebegini...skrng ble bace entry ni...mengingatkan sy pada jawapan yg sy da lupe...huhuh...thanx sbb ingat mengingatkan...

sgt suke entry ni...

Akram Razali said... Reply To This Comment

Al-Quran tu mukjizat dari Allah yang paling kamil skali....Insyaalah, ramadhan kita tempuh dengan jayanya..