Wednesday, March 02, 2011

Catatan #53 : Punca Penat Bekerja


Pergi kerja kena keluar rumah awal pagi sebelum matahari terbit.. Balik kerja pulak mesti bulan dan bintang dah menunggu.. *Sila abaikan.. Tapi kompom penat! Ya ya ya.. Pernah tak korang fikir punca korang rasa letih bekerja? Sebenarnya..

Sekarang ni, jumlah penduduk Malaysia adalah lebih kurang 27 juta orang.. *Ikut laporan akhbar

Seramai 2.1 juta daripadanya telah bersara.. Jadi tinggal 21.3 juta orang lagi..

1.3 juta pula adalah golongan kanak-kanah bawah umur 6 tahun.. Makanya tinggal 20 juta orang..

Dari 20 juta ini pula, 7 juta masih belajar tak kira peringkat usia.. Tinggal lagi 13 juta orang..

Dalam 13 juta itu, seramai 5 juta orang bekerja tapi tak buat kerja.. Jadi tinggal 8 juta orang saje..

Tolak 3 juta orang yang berhijrah ke luar negara, dah tinggal 5 juta orang lagi..

Dari jumlah tu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur, takde kerja.. Jadi tinggal 2.3 juta orang..

Sebanyak 1, 215, 512 dilaporkan sakit dan kini di hospital termasuk di tanjung rambutan..

Sekarang hanya ada 1, 084, 488 orang yang boleh buat kerja..

Tapi seramai 1,084, 486 orang di dalam penjara dan Pusat Sehenti di seluruh negara..

Maknanya, tinggal 2 orang sahaja yang buat kerja.. Dan 2 orang itu adalah ENGKAU dan AKU..


Tapi ENGKAU sekarang ini pun masih duduk depan komputer kan? Ape kau buat? Update blog.. Tak habis habis.. Kemudian layan plak main games kat fb, dari farmville ke mafia wars.. Huhh.. Langsung tak buat kerja! Jadi tinggal lah aku sorang2 yang buat kerja.. MANA AKU TAK PENAT???

Psssstttttttttt : Tadi bos aku mintak aku carikan satu fail ni.. Tengok dalam rekod, fail tu tahun 2006.. So, kena carik dalam stor.. Sekali tak jumpa.. Bos aku pun masuk stor nak carik.. Aku pun follow, kemudian aku nampak fail tu.. Malu beb.. Asal aku tak jumpa dari tadi? Huhh! Rahsianya? Lain kali kalo nak masuk stor cari barang, bukak lah lampu.. *Maaf, ingatkan mata ni gred A tadi tu yang tak guna khidmat lampu*

28 Komen Orang Bijak:

manggosteen said... Reply To This Comment

AKU TAK UPDATE BLOG...TAPI G BACA BLOG KO..TU YG TAK BUAT KERJA TU..AHAHAHA

pizli said... Reply To This Comment

Eh saya tak main game FB ok. Haha..

Muhd Aizie said... Reply To This Comment

kalau aku jadi bos kau, aku akan suruh kau pakai kanta lengkap bila cari fail tu . mampu?

*luv Syahnia* said... Reply To This Comment

tak bole bla itu fakta atau mitos
huhuhu

lain kali pkai kanta pmbsr
jgn lupa!!!

Encik Blogger said... Reply To This Comment

arghh.. tersentap~

Shahiran said... Reply To This Comment

Kalo buat kerja sambil happy happy, sembang sket2 mesti enjoy n xterasa penat. Tapi kalo terpaksa dok sorang-sorang, diam lak tu nak senyum pun rasa xmampu. Ada blog len cakap badan kita perlukan cas positive, soe.. selalulah basuh muka tangan tuk dapat cas positive n rasa lebih segar.

TOJIES said... Reply To This Comment

ceyt,,terkena aku baca fakta tu..hahaha

mR.sYaH said... Reply To This Comment

hahah.. aku main blog saja tak main game kat facebook.. keh3..

Ujang9897 said... Reply To This Comment

erk....

Cik Aien said... Reply To This Comment

fakta habis entry kau nie! haha

p/s: dah tahu mata lesen L lagi, jgn lagak mcm mata full lesen. haha

A.s.t.i.n.a said... Reply To This Comment

blogging mek.. menjana ekonomi negara..

iwan_dextrous said... Reply To This Comment

hihii..terbaik fakta tu..

org x keje pun penat gak..

tapi mana ad kerja x penat..makan, tido sume pun pnat gak

Along Tapa said... Reply To This Comment

kalo cenggini, ko kena siap2 bubuh torch light la kat dalam bijik mata ko...

aku tak kije lagi..jadik tak termasuk kan??lalalala~

Gorengbaek - Cara bergaya nak menangani manusia psiko

Hangit Habis dah - Mujur....

Kerat Senget - Memori Hidupku

lavender harum wangi said... Reply To This Comment

hahaha~ kena ada bos jugak~ baru berkat.. tu yg jumpa tu~ :D

merahitujambu said... Reply To This Comment

bahahahaha..aku ni pon penat..keje hari cuti..heh...sampai migrain ok..

specky gurlz said... Reply To This Comment

sis haha tu lah len kali bukak lampu kan dah malu..tapi kan siyes penin kepala bace fakta orang keje tuh last2 pasal sibuk men FB je hikhik terkena suda

faiz said... Reply To This Comment

kerje saje dgn ikhlas..mesti penat tu akan hilang:)

ima said... Reply To This Comment

bila bos masuk skali n bos jumpa, nie yg buat kite rasa, ptt la die jadi bos.

AiDa AzRyN said... Reply To This Comment

haha.. lain kali nak cari,sila pasang lampu ye. XD

Anati Soki said... Reply To This Comment

bagus ko.. buat analisis overall trus.. kalau cmtuh sbb ko rajin sgt buat analisi tlg jadik pA aku.. tlg siapkan assgnment aku.. wakaka.. anlisis kan utnuk aku huraian sukatan pelajaran tahun 4. wakakaka.. aku dah blur giler asyik ngadap latop dapt WORD aja... mlm ni aku tnngkan hati... blogwlk... bila blogwalk kat blog ko aku baru dpt tau ko jenis manusia yg suka nalisis.. jadik.. tlg lah jd pa aku untk setlekan asggnmnt aku.. weyh. laama kot aku tak lepak sini.. rnfu nk mecarot ngn ko ar.. wakakakakka....
bleyh thn pjg gak entry aku.. ulalalal

Dark Half said... Reply To This Comment

haha...penah baca dah fakta ni. patutla aku salu penat. tinggal kita berdua je..

len kali pecahkan je lampu tu. biar bos pun tercari2.keh3

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... Reply To This Comment

hikhikhikhik...
bersungguh kak vee mula2 baca entri tuk..
sekali nangga bahagian last..alu senyum lebar dpn pc..nice entri untuk kak vee gelak d pagi yang indah ini..hehehehe =0).

HaNTwO said... Reply To This Comment

Terasa wei aku baca N3 ni.....aku janji akan wat kerja bersungguh2 pas men blog hahahah..

niesz said... Reply To This Comment

hahahaha..terasa sungguh niesz..mmg tgh update blog pun, dah xde keja lain nak buat..wakakakaka..

Mohd Shukri Fadzillah said... Reply To This Comment

hahaha... macam mata ada night vision.. ^_^ huhu... tieah tieah..

nabilah_2908 said... Reply To This Comment

hehehehe...tercekek air liur bila baca n3 ni...

hehehe..sorry la...buatkan kamu penat keje sorang2.. ;P

jom ke APA KATA HATI pulak,
FOLLOWERS APA KATA HATI

Gen Fujita said... Reply To This Comment

Ha ha ha.. Kelakar tengok calculation tu. Eh, Farmville pun kira kerja tau, lagi letih bercucuk tanam. :D

Mohd Sukur Ibrahim said... Reply To This Comment

nak buat keje juga..tp tarikan buat benda lain lg kuat.lcmne?