Monday, March 14, 2011

Isu Ultraman, Power Rangers, Doraemon Dan Tsunami

Ramai blogger hari ini bercakap isu Berita Minggu yang menyiarkan karikatur ultraman yang lari tengok tsunami.. Rata rata menindas hasil lukisan Mohd Zohri Sukimi yang lebih dikenali sebagai Zoy itu.. Ya ya ya, lawak yang diinginkan telah bertukar menjadi satu mimpi ngeri sehinggakan CNN pun melaporkan tentang isu ini.. Dan Berita Harian telah pun memohon maaf [Di SiNi] dan [SiNi]


Aku puji kartunis ni.. Pandai dia melukis cuma agak kurang bijak bila mana bakat disalahgunakan sehingga menyinggung perasaan banyak pihak.. Tapi aku malaslah nak hentam kaw kaw sebab manusia punya sifat ketidaksempurnaan.. Dan bukan bermakna aku sokong tindakan beliau ek.. Namun aku terkilan sedikit bila ade entri meminta agar kita boikot Berita Harian..  Aiyoo..  Bagaimana pulak dengan tweet pelakon hebat ini? Adakah kita mahu boikot semua drama dan filem lakonan beliau?


Apa kata anda setelah membaca tweet ini..? Ya, mungkin tweet ini sudah 2,3 hari yang lepas tapi yang tersirat dan tersurat tetap sama.. *Lawak yang mempersendakan! Aku cuma mahu bilang, sebagai manusia kita memang tidak dapat lari dari melakukan kesilapan.. Dan melalui kesilapan itulah, kita mematangkan diri.. Harapnya diambil pengajaran di atas kedua dua insiden ini.. Sebab dalam facebook pun aku ade tengok orang post sebegitu! Sebarang ketidakpuasan hati jangan hentam aku pulak ye.. Pandangan semata mata..


p/s : Tetiba teringat isu karikatur nabi Muhammad s.a.w suatu ketika dahulu.. Ermmm.. Nasib baik aku tak pandai melukis kartun..

24 Komen Orang Bijak:

nabilah_2908 said... Reply To This Comment

melawak tk kena tempat...cuba dia sendri yg alami...rasanya boleh terima tak lawak macam tu..?

itu la...kena fikir sebelum bertindak..jgn hentam kromo je...

moga2 kita dpt iktibar dari apa yg dh berlaku..jgn kita pun tergolong dlm org2 mcm tu..

jom ke APA KATA HATI pulak,
AYAM BERMACAM AYAM

pizli said... Reply To This Comment

Ramai je orang buat status lawak etc..

yatie's EPISODE said... Reply To This Comment

naseb baik aku reti lukis kartun yang tak rupe kartun. bahaha

merahitujambu said... Reply To This Comment

pulak...baik diam..jgn aibkan mana2..x pasal2 ken abatang hudung sendiri..tuhan blas atas dunia je..uhuk

jgn salahkan org yang pandai lukis eh..=p..

YanaMIB said... Reply To This Comment

ramai btol ulas isu ni..masing² ada pendpt sendiri..tp yg slh tetap slh kn..hurm =_=

Oasis said... Reply To This Comment

Selagi tidak kena pada batang hidung sendiri...slagi tu lah mereka anggap benda tu sebagai lawak..

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

yang BH dah minta maaf ada juga baca dalam surat khabar the star tadi tapi yang satu lagi dah settle ke belum?

hanim azhari said... Reply To This Comment

sume org ade pendapat msg2..mybe kte xsedar yg lawak kte tu xkene tmpt

wa khairul onggon said... Reply To This Comment

Panas isu ni kan.. Apakan daya nasik sudah jadi bubur.. Kartunis itu sendiri yg patut minta maaf.. Buat le PC tunjukkan keikhlasan mintak maaf kan.. :)

Pasal FF tu, tu dia sendiri mo ingatlah.. Nanti bila lah isu ni senssasi sampai ke Melodi, siaplah dia.. hehe :)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said... Reply To This Comment

Moga Allah lindungi Malaysia..amin.

eira said... Reply To This Comment

sume ni kt tgan Allah..otomen,pwer rnger,doremon,kuat skali mne pon,bijak skali mne pon,ttap xley lwan kuasa Allah..jgan ilang prikemanusiaan..biar la dyorg bkan Islam,simpati la kt dyorg sbg mnusia..n amik iktibar dr sume y b'laku..wallahualam...

echah mashuri said... Reply To This Comment

cmne ye nasib karikatur tuh?dia mybe xperasan benda tuh kan.

lavender harum wangi said... Reply To This Comment

bila benda ceni dipersenda ramai plak butthurt konon simpati tapi jujur la, first time tgk kartun ni korang mesti gelak. even tak gelak , mesti senyum. oh maaf kalau ada yang xsependapat. Feel sorry for what had happened, but HE knows better.

anyss said... Reply To This Comment

Assalamualaikum,

Penatlah dok nengok pasal tsunami ni... Macam2 perangai adaaaaaa!
rasa semput nengoknyeee

manggosteen said... Reply To This Comment

hari ini heboh pasal sms khabar angin yg tak bagi kuar rumah tu pulak..
ada je nak sebarkan cerita bohong skang ni..

zero said... Reply To This Comment

errr... sapa fizz fairuz??

nub said... Reply To This Comment

kalau dah kena,nanti kita pulak yang dipersenda...

apezs shah said... Reply To This Comment

salam

ya allah derang ni mcm bangang betol.
xserik2 lagi ke nak persendakan ek.

niesz said... Reply To This Comment

ni lah akibat kalau berckp ikut sedap mulut je, x pk hati n perasaan org lain..mmg manusia x ley nak lari dr buat silap, tp smpai bile nk trus buat silap...ni melibatkan nyawa, bukan hnya gurauan..

si pembawa sinar said... Reply To This Comment

kalo tuhan nk tunjuk kejap jer...sekelip mata a allah leh terbalikkan bumi ni...kita masih sempat ketawa n tersenyum...kat mne nilai kemanusiaan dan ketaqwaan....x guna juga kalo kita x ambil iktibar...jauhkan diri dr perkara mungkar...nabi pesan>>sesuatu negeri yang terlalu banyak kemungkaran akan dapat binasa daripada allah tnpa disangka2>> so jgnlah anggap malaysia ni selamat..allah hanya menguji....

manggosteen said... Reply To This Comment

tak kuar rumah apenye..terus aku g main bola ptg tu..ahahaha

A.s.t.i.n.a said... Reply To This Comment

lommmm... coba kenak kedirik baruk tauk rasa... BH ya sik maok akal eh.. hidup HARAKAH.. eh tetiba.

aLieF si Muncung ManiS said... Reply To This Comment

tak baek dia buat gini.nnti kalau negara kita buat kena musibah,,mesti diaorng akan lukis cicak man berlari sbb takut..mmg tak patut..btw,berani dia ckp ultromen kegemaran alief lari...huhu..ultromen berani okay..semoga musibah kat jepun reda..

lavender harum wangi said... Reply To This Comment

huuu~ once benda ceni dah tersebar, mcm2 la tindak tanduk kita yg dorang nak kecam. contoh macam komen our 1st lady pasal isu Japan ni. Dem! Tu pun CNN nak jadikan isu. Media mmg suka propa, panaskan sesuati isu padahal isu tu kecik je.

tgk sini : http://ireport.cnn.com/docs/DOC-571969